Що таке підприємство

Підприємством називається суб'єкт самостійного господарювання, який був створений для виготовлення продукції, реалізації товару або надання послуг, які відповідають суспільну потребу. За продукцію і послуги стягується відповідна плата, яка встановлюється з урахуванням витрат на виготовлення або надання, а також інших поточних витрат, пов'язаних із забезпеченням роботи підприємства. Різниця, яка залишається після вирахування всіх витрат, необхідних для функціонування підприємства, є прибутком, від якої залежить розвиток фірми і визначення перспектив в просуванні на товарному ринку.

Раніше підприємство представляло собою стандартний комплекс бізнес процесів, складність яких залежала від складності самої виробничої бази, але в принципі, до якогось часу поняття підприємства були цілком певними. При появі нових технологій, а саме мережі інтернет дана сфера діяльності розширилася, і з'явилися фірми абсолютно нового типу, які могли функціонувати без таких звичних атрибутів як реальні торгові площі, офісні приміщення, склади і значний штат продавців. Таке підприємство обслуговувало обмежена кількість співробітників, і чи варто говорити, що через зменшення витрат для забезпечення функціональності, справи такої фірми швидко йшли в гору. Тому такі способи ведення бізнесу швидко привернули увагу сучасних комерсантів, адже при використанні мережі інтернет стало можливо не тільки істотно розширити географію збуту, швидко знайти нових партнерів або інвесторів, залучити нових покупців або організувати недорогу, але ефективну рекламну акцію, але і почати новий бізнес « з нуля". І при цьому вкладення в таке нове починання буде мінімальним, у порівнянні з реалізацією аналогічного проекту в реалі.

На даний момент слово «підприємство» може мати на увазі як звичайний, традиційний бізнес, який ще називають оффлайн бізнесом, так і інтернет комерцію (онлайн бізнес), функціонування якої укладено у використанні мережі інтернет для організації продажів і інших, необхідних фірмі дій.

Чи є перспективи у малого бізнесу?
 
На сьогоднішній день безліч людей відчуло на собі нестабільність економічного становища, і як не можна більш істотно дана тенденція позначилася на власників малих підприємств, які стали менш рентабельні через погіршення матеріального становища населення, а значить, через зменшення кількості покупців. Відповідно, для підтримки рентабельності виникла необхідність вишукування можливості скорочення витрат і проведення заходів по залученню нових покупців і розширення цільової аудиторії. Традиційний оффлайн бізнес передбачає в такому разі скорочення штатів і розширення географії продажів, тобто організації нових точок збуту, що вже є взаємовиключними поняттями.

У такому випадку підприємство буде навпаки потребуватиме додаткових вкладеннях, які теоретично повинні окупитися, але іноді на практиці відбувається все з точністю до навпаки. Такі тенденції виникають через необгрунтовану впевненості власників в популярності і затребуваність продукції, непідкріпленої відповідною інформацією. В даному випадку підприємство розширюється безсистемно, без чіткого визначення подальших перспектив, що і визначає початковий провал починання.

Як відомо, будь-яке підприємство має потребу в розвитку, але в розвитку цілеспрямованому. Тому первинним завданням власника підприємства є отримання актуальної інформації про стан ринку та будь-яких його змінах, а також про зміни в положенні справ конкурентів. Дані відомості сприяють виробленню більш перспективною бізнес стратегії, яка дозволить розвивати підприємство без необґрунтованих ризиків.

Також окремо варто наголосити на необхідності впровадження нових технологій. Звичайно, можна управляти фірмою по-старому, але тоді ваші конкуренти обійдуть вас за дуже короткий час. Рентабельність підприємства в більшості випадків залежить також від чіткості і прозорості бізнес процесів, і не можна не помітити, що деякі з них досить складні, трудомісткі, і вимагають використання значного числа людських ресурсів.

Відмінний варіант для спрощення процесу управління підприємством без втрати якості - це система автоматизації бізнес процесів SoftERP. Після впровадження такої системи підприємство починає працювати набагато більш злагоджено, адже всі підрозділи отримують можливість оперативно обмінюватися інформацією.

Чи варто організовувати власне підприємство?
 
При наявності хорошої ідеї справа залишається за її втіленням в реальність, і в даному випадку не обійтися без фахівців. Як вже говорилося вище, якщо для діючого підприємства дослідження ринку є обов'язковим заходом, що дозволяє оперативно коригувати процес розвитку, то для починань в бізнесі дослідження ринку спочатку визначають його перспективи. Якщо конкуренція досить сильна, то спочатку невелике підприємство не отримає хороших можливостей в розвитку, адже і конкуренти не будуть стояти на місці і спробують повністю відвернути увагу покупця більш привабливими пропозиціями. Тому необхідний пошук окремої ніші, в якій можливо буде подальший розвиток за заздалегідь визначеним сценарієм.

Перед тим, як організувати власне підприємство, необхідно спочатку проконсультуватися з фахівцями і замовити необхідний комплекс досліджень з подальшим аналізом отриманої інформації. Якщо ідея за попередніми прогнозами виявиться конкурентоспроможною, можна переходити до другого етапу, тобто до складання більш докладного бізнес плану.

Але перед складанням бізнес плану необхідно визначитися, до якого типу буде ставитися ваше підприємство, до традиційної або електронної комерції. Вирішення даного питання буде залежати від спрямованості у вигляді діяльності. Але варто відзначити, що в даний час практично всі види діяльності можна активно позиціонувати в мережі інтернет, починаючи від звичайних послуг населенню і закінчуючи оптовою торгівлею.

Також можливий варіант поєднання онлайн і оффлайн бізнесу. Якщо є можливість відкрити реальну торговельну точку, можна організувати додаткову можливість збуту за допомогою віртуальної площадки. Такий підхід безпрограшний. Реальна торгова точка буде задовольняти потреби покупців по своїй географічній схильності, віртуальна ж стане одночасно і торговим майданчиком, і засобом популяризації продукції незалежно від географічної прихильності. При такій організації бізнесу підприємство може отримати і максимальний рівень прибутку, і недорогу, але ефективну рекламу в мережі Інтернет.

Як зробити підприємство прибутковим?
 
Виходячи з вищевикладеного, ми бачимо, що відкрити власне підприємство при наявності хорошої ідеї не так вже й складно. Досить спочатку піти правильним шляхом, і популярність гарантована. Але для того, щоб підвищити рейтинг фірми і запропонувати покупцеві актуальну і затребувану продукцію, не обов'язково починати все з самого початку. У тому випадку, якщо в наявності є вже діюче підприємство, яке не можна назвати рентабельним, цілком можливо все змінити на краще. Досить прорахувати можливості і варіанти розвитку, впровадити нові технології управління бізнесом, і в найкоротші терміни можна буде помітити істотне поліпшення позицій.

Справа в тому, що складності в роботі фірм досить часто виникають через неефективне управління. Та й як керівник може приймати зважені і продумані рішення, коли він не має всієї необхідної інформації, а якщо за запитом він її і отримує, то через досить тривалий термін, по закінченню якого інформація вже втрачає свою актуальність.

Для того щоб управляти підприємством, необхідна інформація про стан справ кожного підрозділу фірми на поточний момент і звітності про діяльність за певний період часу. Тільки в цьому випадку можна чітко побачити всю картину і прийняти рішення, яке буде сприяти поліпшенню функціональності фірми. Організувати таке отримання відомостей можливо тільки при наявності загальної бази даних, яка буде вміщати в себе всю інформацію, що надходить з усіх підрозділів.

Реалізувати цю умову дає можливість система SoftERP, але крім цього, при її впровадженні автоматизуються основні бізнес процеси підприємства, роблячи його управління більш простим і ефективним. За допомогою системи SoftERP можна в будь-який час дізнатися про наявність продукції на складі, вирахувати потреба в нових поставках, простежити за роботою менеджерів і інших співробітників і визначити її ефективність, а також зробити багато інших дій, необхідних для того, щоб підприємство працювало чітко і без збоїв.

Тому можна відразу сказати, що найприбутковіша фірма потребує вдосконалення і впровадження технологій автоматизації бізнес процесів як в єдиному варіанті організації ефективного управління, а в цьому має потребу будь-яке підприємство без винятку. Саме ефективне управління гарантує злагоджену роботу всіх підрозділів компанії, а значить і досягнення найвищих показників по продуктивності, що гарантує відповідну прибуток.

Чи можна організувати підприємство «з нуля» при мінімумі вкладень?

Це питання турбує багатьох підприємців-початківців. Теоретично будь-яке починання вимагає коштів, і від його виду залежить і кількість вкладень. Наприклад, для організації власного виробництва будуть потрібні чималі суми, і створити таке підприємство досить складно новачкам в світі бізнесу. Що стосується надання послуг, тут теж все залежить від типу послуг. Якщо це кадрове агентство, можна обійтися мінімумом вкладень, якщо ж це клининговое агентство - тут не обійтися без придбання обладнання, відповідно, необхідність у вкладеннях збільшується.

Але розглянемо таку популярну область діяльності як торгівля. Сказати, скільки коштів потрібно для відкриття торгової точки неможливо, адже в даному випадку все відносно і залежить від багатьох факторів. Тому давайте розглянемо варіант з мінімумом вкладень, а саме віртуальний магазин. Дане підприємство може працювати без реальних торгових площ, без великого штату співробітників, і навіть в деяких випадках і без складу (принцип Дропшиппінг). Відповідно, не потрібно вкладень в покупку або оренду приміщення, виділення коштів на його утримання, оплати рахунків і багато чого іншого. Такий магазин може обслуговувати мінімальну кількість співробітників, а за допомогою системи SoftERP повністю автоматизуються основні бізнес процеси.

Для того щоб магазин почав працювати, потрібен хороший функціональний сайт зі зрозумілою системою управління. Для створення такого ресурсу, заповнення його контентом і подальшої розкрутки необхідно досить багато часу, але тільки не в тому випадку, якщо цим питанням займаються співробітники фірми SoftERP. Справа в тому, що в SoftERP практикується комплексний підхід, і незалежно від того, чи є у вас діючий бізнес, що вимагає нових рішень, або ви тільки хочете його організувати, вашим питанням буде займатися штат співробітників, що істотно скоротить час для вирішення поставлених завдань.

На завершення можна тільки додати, що підприємство з впровадженою системою SoftERP отримує значні перспективи в розширенні області діяльності, чому підтвердженням є велика кількість вдалих проектів і відмінні відгуки наших клієнтів.

Безкоштовна
консультація:

Заповніть форму і наш менеджер зв'яжеться з вами
Зателефонуйте мені Або задайте нам свої питання у повідомленні Повідомлення
SOFT.ua Логотип компанії
бул. Миколи Міхновського, 17А 01042 Київ, Україна
+380965281088 +380950225384 +16469806259 +16478466658 infos@soft.ua